Merhaba arkadaşlar,
WordPress kullanırken zaman zaman karşımıza çıkan “403 Forbidden” hatası, genellikle erişim izinleri veya güvenlik kaynaklı bir sorun nedeniyle oluşuyor.
Aşağıda bu hatanın en yaygın sebeplerini ve adım adım çözüm yollarını sizinle paylaşıyorum.
403 Forbidden Hatası Nedir?
Tarayıcıya bu hata geldiğinde, sunucu ziyaretçiye belirli bir sayfaya veya kaynağa erişme yetkisi vermediğini belirtir. Genelde şu durumlarda karşımıza çıkar:
1. .htaccess Dosyasını Sıfırla
Çoğu zaman bozuk ya da çakışan .htaccess dosyası bu hataya sebep olur.
FTP veya cPanel üzerinden:
Bazı güvenlik eklentileri (Wordfence, iThemes Security, vb.) yanlış yapılandırıldığında bu hatayı verebilir.
WordPress kullanırken zaman zaman karşımıza çıkan “403 Forbidden” hatası, genellikle erişim izinleri veya güvenlik kaynaklı bir sorun nedeniyle oluşuyor.
Aşağıda bu hatanın en yaygın sebeplerini ve adım adım çözüm yollarını sizinle paylaşıyorum.
403 Forbidden Hatası Nedir?
Tarayıcıya bu hata geldiğinde, sunucu ziyaretçiye belirli bir sayfaya veya kaynağa erişme yetkisi vermediğini belirtir. Genelde şu durumlarda karşımıza çıkar:
- wp-admin sayfasına erişirken
- Medya yüklemeye çalışırken
- Bazı linklere tıklandığında
- Ana sayfa veya alt sayfalarda
1. .htaccess Dosyasını Sıfırla
Çoğu zaman bozuk ya da çakışan .htaccess dosyası bu hataya sebep olur.
- FTP ile siteye bağlan
- Kök klasörde .htaccess dosyasını sil ya da adını değiştir (örneğin .htaccess-old)
- Ardından WordPress admin paneline gir → Ayarlar → Kalıcı bağlantılar → Kaydet
(Bu işlem yeni .htaccess oluşturur)
FTP veya cPanel üzerinden:
- Klasör izinleri: 755
- Dosya izinleri: 644
- wp-content, wp-admin ve wp-includes gibi klasörlerin izinlerini yanlışlıkla 777 yapmayın!
Bazı güvenlik eklentileri (Wordfence, iThemes Security, vb.) yanlış yapılandırıldığında bu hatayı verebilir.
- wp-content/plugins klasörünün adını geçici olarak plugins-old yap
- Siteye tekrar girip hatanın devam edip etmediğini kontrol et
- Hata düzeldiyse, eklentileri tek tek yeniden aktif ederek sorumlu olanı bul
- Cloudflare, Sucuri gibi servislerde bazı güvenlik kuralları erişimi engellemiş olabilir
- Cloudflare kullanıyorsan “Security” sekmesinden engellenen IP/URL var mı kontrol et
- Gerekirse Cloudflare'ı geçici olarak devre dışı bırak
- Bazı hosting firmaları, saldırı şüphesi gördüklerinde klasörlere erişimi geçici olarak kısıtlayabilir
- Hosting sağlayıcınla iletişime geçip, sunucu loglarını kontrol etmelerini isteyebilirsin
- Özellikle LiteSpeed sunucularda mod_security tetiklenmiş olabilir
- .htaccess sıfırlama
- Dosya/klasör izinlerini düzeltme
- Eklentileri devre dışı bırakma
- WAF ve CDN ayarlarını kontrol etme
- Hosting firmasıyla durumu teyit etme